◄ Terug naar inhoud

XVIIIe Internationale Franstalige Bijeenkomst van de Verpleegkundigen gespecialiseerd in Hygiëne en Infectiepreventie

Y. Velghe - Voorzitter ABIHH, Adjunct-directeur Verpleegkundig en Paramedisch Departement UVC Brugmann – Brussel

Op 16 en 17 mei 2024 heeft de ‘Association belge des infirmiers en hygiène hospitalière’ (ABIHH, Belgische Vereniging voor de Verpleegkundige-ziekenhuishygiënisten) de 18de internationale Franstalige bijeenkomst van de verpleegkundigen gespecialiseerd in hygiëne en infectiepreventie georganiseerd. 

Dit evenement heeft 110 professionals op het gebied van infectiepreventie en -beheersing samengebracht, in samenwerking met de Luxemburgse vereniging URSIL, sectie PCI, de Zwitserse vereniging SIPI, de Franse vereniging SF2H en de Canadese vereniging AIPI, die helaas niet aanwezig kon zijn.

Deze bijeenkomst stond in het teken van het thema ‘De verpleegkundige infectiepreventie en -beheersing: solidair of solitair?’ Termen die op het eerste zicht volledig tegenstrijdig lijken, maar die al snel complementair worden. Dat is wat werd vastgesteld tijdens het verloop van het congres, met uiteenzettingen over onderwerpen zoals surveillance van de infecties, opleiding, een stap terug doen en tal van andere originele initiatieven.

De eregaste, Justine Henin, heeft deze 2 daagse ingeleid met een uiteenzetting over de moeilijkheden die ze tijdens haar carrière heeft ervaren, alleen op de tennisbaan en omringd door een team. Ze heeft ook een aantal sleutels tot succes aangereikt, waarmee het publiek zich kon identificeren bij de uitdagingen op hun terrein.

Vervolgens hebben tal van hoogstaande presentaties elkaar opgevolgd, waarvan sommige uitdagend waren voor de beginnelingen in het vakgebied. Hieronder volgen enkele korte samenvattingen. 

Een interdisciplinair en solidair strategisch plan – Revalidatiecentrum Colpach (L) – Laurence AERNOUTS

Het revalidatiecentrum van het kasteel van Colpach (Centre de Réhabilitation du Château de Colpach of CRCC) maakt deel uit van het nationale netwerk voor revalidatiezorg en vervolledigt het ziekenhuisaanbod in Luxemburg. Deze ziekenhuisstatus en het accreditatieproces dat de instelling heeft aangevat, vereiste de invoering van een functie verpleegkundige infectiepreventie. Voor deze nieuwe functie werd een strategisch plan opgesteld, met een uiteenzetting van de missie, de visie en de uit te voeren acties, gegroepeerd volgens 6 strategische pijlers. Er werd een stand van zaken opgemaakt bij de medewerkers. De hoeksteen van deze strategie, die een revalidatie van hoge kwaliteit wil garanderen voor elke patiënt, ongeacht zijn infectiestatus, is om iedereen aan boord te krijgen door de validatie en de betrokkenheid van al het personeel en door afstemming van het plan op dat van de directie.

Dankzij overleg met de medewerkers konden de sterke punten geidentificeerd worden die hefbomen zullen worden, evenals de zwakke punten, bedreigingen en opportuniteiten die ontwikkeld moeten worden. Door hen vanaf het begin te betrekken, werd gemerkt dat ze geïnteresseerd waren en een actieve rol wilden spelen in het programma, waardoor de interdisciplinariteit gestimuleerd kon worden. 

Vele factoren beïnvloeden het risico op infectie en een totaalaanpak is aanbevolen. Het afstemmen van de plannen is essentieel voor een geïntegreerde aanpak om de IPC-strategie te ondersteunen. 

Duurzame ontwikkeling in het operatiekwartier: Welzijn, Kwaliteit en Duurzaamheid in het CHU VAN LUIK (B) – Deborah MERTENS

Een nieuw standpunt aansluitend bij de tijdsgeest

De druk op het gezondheidszorgsysteem tijdens de pandemie heeft tot een grote crisis in het gebruik van materalen geleid en heeft de kwetsbaarheid van de bevoorradingsketens aangetoond. Bovendien heeft het beheer van ziekenhuisafval tijdens de COVID-crisis voor meer vervuiling van de oceanen gezorgd, terwijl de klimaatverandering een mondiale prioriteit is voor de volksgezondheid. De gezondheidszorg, met name in het operatiekwartier, genereert een aanzienlijke uitstoot van broeikasgassen. Er konden geen significante verbanden worden vastgesteld tussen het welzijn enerzijds en het wegwerpmateriaal vóór de interventie anderzijds. Deze verspilling werd echter wel objectief gekwantificeerd en geraamd in kg CO2, in reëel gewicht en in euro. 

Om de ecologische en economische voetafdruk van wegwerpmateriaal te verminderen, moeten redelijke en toegankelijke alternatieven worden overwogen.

Een mooie bewustmaking rond milieubescherming.  

Resultaat van een effectieve samenwerking in de campagne tegen griep tussen de eenheid HPCI Vaud en EMS – Kantoneenheid HPCI Vaud (CH) – Patricia CUINA IGLESIAS

Eén van de taken van de kantoneenheid HPCi (Hygiëne – Infectiepreventie en -beheersing) Vaud is het ondersteunen van de instellingen voor chronische zorgverlening in het kanton Vaud. Door een nauwe samenwerking van de respondenten van het HPC (IPC-referenten) of kaderleden van de EMS-instellingen (medisch-sociale instellingen) met de eenheid HPCI Vaud kan informatie worden verkregen over de vaccinatiegraad, het aantal griepgevallen en -uitbraken (Zwitserse term voor een stijging van het aantal gevallen) en kunnen gepersonaliseerde aanbevelingen worden gedaan. 

Ondanks de beperkte omvang van de steekproef lijkt deelname aan de griepvaccinatiecampagne een gunstig effect te hebben gehad op beide indicatoren. De epidemiologische gegevens die zijn verzameld dankzij de samenwerking tussen de HPCI-respondenten van de EMS-eenheden (referentiecontacten) en de eenheid HPCi Vaud, bieden een meerwaarde voor deelname aan de campagne en de inzameling van de gegevens. 

De analyse van de beroepspraktijken (PPA) of hoe (opnieuw) aanknopen met zijn netwerk – CPias Nouvelle-Aquitaine (F) – Laurence ROUSSEAUD 

De medische en niet-medische professionals die werkzaam zijn op het gebied van infectiepreventie en -beheersing (IPC), voeren transversale opdrachten uit die naast de vereiste wetenschappelijke en methodologische kennis ook een hoog niveau van interpersoonlijke vaardigheden vereisen. 

Om hen ruimte en tijd te bieden om hun professionele ervaring onder woorden te brengen, zijn er Opleidingsgroepen voor en door de Analyse van Beroepspraktijken (GFAPP) opgezet. Hun doel bestaat erin om individuele en collectieve strategieën aan te leren en te ontwikkelen om unieke en complexe situaties «te leren analyseren» om soortgelijke situaties beter te kunnen begrijpen. Deze PPA-workshops konden op veel belangstelling rekenen bij de hygiënisten.

De interpersoonlijke vaardigheden, die de kern vormen van de transversale opdrachten van de hygiënisten, moeten op dezelfde manier ontwikkeld kunnen worden als hun wetenschappelijke vaardigheden. Dankzij de PPA-benadering stelt reflectie mensen in staat om een stap terug te zetten ten aanzien van hun professionele ervaring en biedt het een passend antwoord op de behoeften aan opleiding en cohesie van deze groepen.

De aansluiting bij een GFAPP kan zodoende veranderingen teweegbrengen in de professionele praktijken en eenieders houding, terwijl het de solidariteit tussen collega’s versterkt..

Student-verpleegkundigen van het operatiekwartier op stage in een operationeel hygiëneteam, een opportuniteit? – CHU Rijsel (F) – Cécile MONTSIMERT

De operatiezalen en interventiezalen zijn sites die afgesloten zijn door ‘douanes’. De hypergespecialiseerde professionals die in deze technische platforms werkzaam zijn, hebben soms niet de reflex om beroep te doen op de vaardigheden van het OTH (Operationele Team voor Hygiëne). Hun beeld van de verpleegkundige-ziekenhuishygiënist blijft nog steeds erg karikaturaal. Het CHU van Rijsel organiseert in alle operatiezalen opleidingen en audits om het bewustzijn rond infectierisico’s te verhogen bij de studenten verpleegkunde in de operatiezalen. Tijdens hun stage worden ze uitgenodigd om deel te nemen aan deze acties.

Dankzij hun positie en hun betrokkenheid helpen deze studenten het OTH om de preventie van het infectierisico te promoten in deze sectoren en om uitwisselingen over de problemen die ze tegenkomen, te vergemakkelijken. Door hun investering en hun betrokkenheid worden ze ideale contactpersonen. Deze professionals kunnen een belangrijke bijdrage leveren bij de opdrachten van de OTH’s binnen de technische platformen.

Hoe de praktijken op het vlak van Infectiepreventie en -beheersing (IPC) van een ziekenhuis in volle herstructurering verbeteren?: Ontwikkeling van opleidingen in alle onafhankelijkheid om de hygiënepraktijken in ziekenhuizen te verbeteren – HUmani hôpital van Chimay (B) – Adeline MOREL

Als nieuwe IPC-verpleegkundige in een ziekenhuis dat geïntegreerd wordt in een zorgnetwerk, moest ze hulpmiddelen vinden om de basisprincipes van ziekenhuishygiëne opnieuw te definiëren, de teams te motiveren en praktijken te verbeteren die verzwakt waren door de Covid19-pandemie, en dat allemaal terwijl er gedurende enkele maanden geen IPC-team was. 

Ze heeft de kennis van ziekenhuishygiëne versterkt met behulp van een innovatieve, leuke opleidingstool… de virtual reality error room. 

Dit soort opleiding werd goed onthaald door de zorgverleners en lijkt een nuttig hulpmiddel om hen aan te moedigen om hun werkwijzen bij te stellen.

Implementatie van een professionele referent voor infectiepreventie en -beheersing in de extramurale sector (L) – Angélique JODEL

Na de COVID19-gezondheidscrisis en in het kader van een nieuwe wet werd een opleiding ontwikkeld voor referenten op het vlak van infectiepreventie en -bestrijding. Het doel is om kaderpersoneel in de Luxemburgse extramurale sector op dit gebied op te leiden en het belang van infectiepreventie en -beheersing in de sector te vergroten. 

Een wedstrijd om handhygiëne te verbeteren – Hôpital Saint Antoine Paris (F) – Gil DHENIN

Ontsmetten van de handen met een hydro-alcoholische oplossing helpt om kruisoverdracht van micro-organismen te beperken, maar wordt niet steeds optimaal toegepast in de praktijk. De afgelopen 3 jaar heeft de ‘Unité de Prévention du Risque Infectieux’ (UPRI) van het ziekenhuis een wedstrijd georganiseerd over handhygiëne (HH) voor de zorgprofessionals.

Het doel van de wedstrijd was om de kennis te evalueren en mensen te herinneren aan de goede praktijken op het vlak van HH, tijdens een gezellig moment met de zorgverleners. Het doel van dit werk was om de kwalitatieve en kwantitatieve impact van deze aanpak in het ziekenhuis te analyseren. Zo konden de praktijken op het vlak van HH worden geëvalueerd en de evolutie ervan in de loop van de tijd worden opgevolgd.  

Katheterinfectie op de afdeling dialyse; een heel verhaal! – CHU Jolimont (B) – Natacha HOUDART

In 2021 heeft het dialyseteam contact opgenomen met het Team Infectiepreventie en -controle (TIPC) omdat ze het gevoel hadden dat het aantal katheterinfecties steeg. Om dat aantal te verminderen werden een reeks maatregelen genomen, met behulp van de multimodale strategie van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WGO). De hoofdverpleegkundigen hebben het TIPC om hulp gevraagd bij het opzetten van infectiepreventiemaatregelen voor het gehele patiëntentraject, d.w.z. de plaatsing van de dialysekatheter, de onmiddellijke postoperatieve aanpak en de aanpak tijdens de hemodialyse. In elke fase van het proces werd ook aandacht besteed aan het gedrag van de patiënt. Het TIPC is tussengekomen, voornamelijk voor het nemen van maatregelen zoals het gebruik van een instrument dat werd ontwikkeld door de teams voor infectiepreventie in Frankrijk in het programma SPIADI. Dit instrument heeft het mogelijk gemaakt om de plaatsing van de katheters, de postoperatieve aanpak en de hemodialysepraktijken te auditeren. Het inadequate gedrag van de patiënt wordt gerapporteerd in de software voor het rapporteren van ongewenste voorvallen. Een snelle identificatie van verschillende mogelijkheden voor verbetering in de organisatie en de praktijk van de handhygiëne werd mogelijk gemaakt.

Voorstelling van een origineel filmfragment om de boodschap over te brengen.

Verbetering van de praktijken voor afname van hemoculturen bij volwassenen op de dienst Spoedgevallen: het belang van samenwerking tussen het IPC-team en de teams op het terrein – HOST Helora (B) – Isaline MIESSE 

Bijbesmetting van bloedkweken heeft nefaste gevolgen voor zowel patiënten als ziekenhuizen. Op de dienst Spoedgevallen wordt het grootst aantal hemocultuurmonsters afgenomen.

Het doel om de frequentie van hemocultuurbijbesmetting op de dienst Spoedgevallen te verlagen kon worden bereikt dankzij de invoering van een multimodale strategie:
– Actualisering van de afnameprocedure
– Opvolging van de bijbesmettingspercentages + vragenlijst om de werkwijze van de verpleegkundigen te evalueren (vóór en na implementatie van de procedure)
– Communicatie met de dienst Spoedgevallen + opleiding over de nieuwe procedure

Het succes van het project varieerde van ziekenhuis tot ziekenhuis, net zoals de interesse van de hoofdverpleegkundige op de dienst Spoedgevallen voor het project.

Stand van zaken om de plaatsing van perifere veneuze katheters te optimaliseren op een dienst Spoedgevallen – CHD Vendée (F) – Magali FRONT

De perifere veneuze katheter (PVK) wordt vaak gebruikt in ziekenhuizen, vooral op de dienst Spoedgevallen. PVK is gemeengoed geworden, ondanks het bestaan van complicaties, vooral infecties.

Het doel van deze studie is om de praktijken en kennis over de plaatsing en opbouw van PVK’s op de dienst Spoedgevallen te inventariseren en om het risico te meten dat de zorgverleners ervaren bij het gebruik van dit medisch hulpmiddel, teneinde het gebruik ervan te optimaliseren en de veiligheid voor de patiënt te verhogen.

Er werd een multidisciplinaire werkgroep opgericht om de plaatsing van PVK’s en de keuze van de meest geschikte opbouw van de infuusleidingen te optimaliseren en om de modaliteiten voor opleiding en bewustmaking van de teams op de dienst Spoedgevallen te definiër

Evaluatie van het zorgtraject thuis voor een patiënt met Picc-Line: Patiënt-tracker-methode – CHU Nantes (F) – Blandine Guilley – Lerondeau

Een Picc-Line is een intravasculair systeem (IVS) dat geschikt is voor verschillende zorgtrajecten, zowel in het ziekenhuis als thuis. Dit IVS biedt echte voordelen voor de behandeling van patiënten, maar kan ook leiden tot complicaties, met name infecties. Het katheterteam van het ziekenhuis centraliseert de plaatsing van IVS en coördineert – samen met het Operationeel Team voor Hygiëne (OTH) – de follow-up ervan binnen het ziekenhuis. Er bestaat echter geen follow-up van deze IVS in de thuissituatie. Het OTH heeft dus verkennende werkzaamheden uitgevoerd om de overdracht van informatie met betrekking tot IVS en de veiligheid van de geboden zorgverlening te beoordelen, met als doel de samenwerking tussen de verschillende professionals gedurende het zorgtraject van een patiënt met een PICC te evalueren (methode van de patiënt-tracker van de HAS (Haute Autorité de Santé), gebaseerd op de ervaring van de patiënt en de professionals gedurende de gehele behandeling).

Deze aanpak is een eerste stand van zaken van de aanpak thuis-ziekenhuis voor een patiënt met IVS. Het belicht een aantal positieve punten, maar verbeteringen zijn noodzakelijk om de gehele zorg te waarborgen en veilig te stellen. 

Beheersing van een epidemie met vancomycineresistente enterokokken in de Cliniques universitaires Saint-Luc te Brussel (B) – Emilian DUMITREASA 

De opkomst van vancomycineresistente enterokokken (VRE) is een groot probleem in de gezondheidszorg. 

Tijdens een outbreak is het essentieel om te kiezen voor een multidisciplinaire aanpak, waarbij alle professionals rondom de patiënt worden betrokken teneinde  VRE effectief te bestrijden, de epidemie in te dijken en de gevolgen ervan zoveel mogelijk te beperken.

Het coachen van personeel dat de VRE-positieve patiënten verzorgt, en het uitvoeren van audits waren cruciale elementen om ervoor te zorgen dat IPC-aanbevelingen worden geïmplementeerd in de verzorging van deze patiënten en om de epidemie in te dijken.

Nooit alleen! GHC-HCL Lyon (F) – Florence DEPAIX

Een dienst voor niertransplantatie is getroffen door een epidemie met opkomende hoogresistente bacteriën (oHRB). Er werden tal van corrigerende maatregelen ingevoerd: opleiding, risico-analyse bezoek, oppervlaktebemonsteringen, enz. 

Deze verschillende acties werden aangevuld met een onderzoek naar de modaliteiten voor het beheer van het materiaal van de onderhoudsfirma van de gebouwen, om een mogelijk verband te kunnen vaststellen tussen de epidemie en het materiaal dat wordt gebruikt voor de bioreiniging. Het reactievermogen van de verschillende spelers die bij dit onderzoek betrokken waren, heeft een positieve impact gehad op alle diensten. Deze situatie heeft ons in staat gesteld om een band op te bouwen met de dienstverlenende firma en de directie die belast is met deze opdracht. De betrokkenheid van de leden van het operationeel team infectiepreventie (OTH) en de samenwerking met de directies van de instelling en de dienstverlenende firma zijn één van de sleutels tot succes in de opdrachten van het OTH bij de preventie van het infectierisico.

Centrale rol in het hart van een uniek onderzoek – Hôpital Pitié Salpêtrière Paris (F) – Nathalie LEGROS  

Eén van de belangrijkste opdrachten van de IPC-verpleegkundige is het onderzoeken van clusters. Dit werk kenmerkt zich door solitaire maar ook solidaire aspecten. Ten gevolge van een ongepubliceerde epidemie werd een ongewone gist geïdentificeerd. Deze alomtegenwoordige gist, Trichosporon inkin, is niet goed gekend en zijn gebruikelijke biootoop is de menselijke huid en huidschilfers. Bij het rapporteren van dit onderzoek werd de IPC-verpleegkundige geconfronteerd met een solitaire centrale rol in de analyse van de gegevens en het formuleren van hypothesen. Dankzij haar expertise en acties, isze een belangrijke tussenpersoon voor de samenwerkingsverbanden op het terrein. Dat geeft haar een belangrijke solidaire rol binnen het IPC-team, waarbinnen de belangen gemeenschappelijk zijn: het voorkomen en controleren van het infectierisico voor de patiënt.  

De rol van EPIAS in het verminderen van het infectierisico bij digestieve endoscopie – Hôpital du Jura (CH) – Coralie BARNIER 

Zorginfecties die verband houden met endoscopen gebruikt tijdens endoscopische cholangiopancreatografie, zijn problemen die de afgelopen decennia in de literatuur werden gemeld. Het is een wereldwijd probleem voor de volksgezondheid en het betreft vooral overdrachten van Carbapenemase producerende Enterobacteriaceae (CPE), te wijten aan een tekortkoming in het reinigings- en desinfectieproces van de endoscopen. Deze vermijdbare overdrachten zijn het directe gevolg van een gebrek aan opleiding van het endoscopiepersoneel over het infectierisico. Een multidisciplinaire aanpak en nauwe samenwerking met de dienst Infectiepreventie en -beheersing, gebaseerd op structurele evaluaties, hebben ons in staat gesteld om te voldoen aan internationale en nationale aanbevelingen door het meten van post-interventieresultaten die helpen om het risico op zorginfecties bij digestieve endoscopie te beperken.

Originele presentatie door middel van storytelling aan de hand van een filmfragment.

Optimalisatie van de aanpak van MDRO in het Hôpital de la Citadelle: Ontwikkeling van een innovatieve IT-applicatie en aanvullende initiatieven – CHU Luik (B) – Zoé CROKART

Dit werk heeft zich toegespitst op het verbeteren van de protocollen voor de aanpak van multiresistente micro-organismen (MDRO’s) en ziektekiemen met epidemische connotaties in het Hôpital de la Citadelle. Via een systematische aanpak werden bestaande lacunes in de huidige praktijken geïdentificeerd en strategieën uitgewerkt om de doeltreffendheid van de protocollen te verbeteren.

Naast de tastbare verbeteringen van de protocollen en de waarneembare resultaten, heeft dit werk ook het fundamentele belang van de concepten ‘solitair’ en ‘solidair’ in de ziekenhuiscontext belicht.

Door deze twee aspecten te combineren, beperkt het werk zich niet tot het optimaliseren van de processen, maar geeft het ook vorm aan een allesomvattende, geïntegreerde en humane bestrijding van de infecties in het Hôpital de la Citadelle. Dit initiatief vormt niet alleen een wetenschappelijke en operationele vooruitgang, maar levert ook een belangrijke bijdrage aan de collectieve gezondheid en de solidariteit binnen de ziekenhuisgemeenschap.

Multidisciplinaire samenwerking bij de implementatie van een surveillance van postoperatieve wondinfecties – Academisch ziekenhuis Genève (CH) – Isabelle SOULAKE

Sinds oktober 2021 heeft het Zwitserse programma voor surveillance van postoperatieve wondinfecties (Swissnoso) vaatchirurgie van de onderste ledematen opgenomen. De invoering van deze nieuwe surveillance in de universitaire ziekenhuizen van Genève heeft de deelname en opleiding van personen uit verschillende vakgebieden vereist. 

Voor het verzamelen van gestandaardiseerde en geautomatiseerde gegevens was een nauwe samenwerking tussen verschillende professionals noodzakelijk. 

De verpleegkundige infectiepreventie en -beheersing: Zoals Gilbert al zong … Eenzaamheid bestaat niet? – UVC Brugmann (B) – Albertine METANGO

Zorginfecties (ZI) en de opkomst van nieuwe infectierisico’s (SARS, MDRO, Prionen, virussen, enz.) hebben impact op de mortaliteit en morbiditeit van patiënten. Als gevolg hiervan speelt het team voor infectiepreventie en -beheersing een cruciale rol door te waken over de invoering van de processen om de veiligheid van iedereen intra en extra muros te garanderen, met inachtneming van de aanbevelingen en kwaliteitsindicatoren voor hygiëne van de Hoge Gezondheidsraad.

Dit werk is een objectieve heroverweging van de dagelijkse praktijk en van de rol van de IPC-verpleegkundige. In de post-pandemische context blijkt de IPC-verpleegkundige een belangrijke schakel te zijn in het IPC-team en binnen de instelling, door haar aanwezigheid op het terrein, haar actieve, collaboratieve en multidisciplinaire aanpak en haar vermogen om zichzelf in vraag te stellen.

Naar een nieuwe procedure met aanvullende voorzorgsmaatregelen voor de respiratoire virussen – ZOL Genk (B) – Caroline WELTJENS

Nieuwe procedure met betrekking tot de bijkomende voorzorgsmaatregelen voor respiratoire infecties. Als reactie op de SARS-CoV-2-pandemie zijn talloze nationale en internationale richtlijnen beschikbaar. Deze zijn vaak verwarrend en niet altijd gebaseerd op wetenschappelijk bewijs.

Het huidige beleid van het ziekenhuis met betrekking tot respiratoire virussen omvat veel verschillende maatregelen. Dit maakt het complex voor de zorgverleners.

Het doel van het project was om de aanpak voor alle respiratoire virussen te standaardiseren door een duidelijk beleid en haalbare maatregelen in te voeren, zoals de installatie van luchtzuiveringstoestellen voor patiënten met bijkomende voorzorgsmaatregelen voor een respiratoir virus. Daarnaast zullen handschoenen en schorten niet langer deel uitmaken van de standaard isolatiemaatregelen en enkel op indicatie van toepassing zijn (zoals voor alle patiënten). De verplichting om handschoenen en een schort aan te trekken alvorens een isolatiekamer te betreden is een gekende barrière, waarvan de afschaffing een positief effect zal hebben op de kwaliteit van de zorgverlening (handhygiëne) en die de eenzaamheid van patiënten met bijkomende voorzorgsmaatregelen kan verminderen. 

Leuk weetje: Deelname van een Nederlandstalige collega, die perfect tweetalig is en lid is van ABIHH.

Handhygiëne, een dagelijkse uitdaging: Kom en doe mee aan de challenge! – CHRU VAN NANCY (F) – Marina LEONARD

Handhygiëne is een middel om zorginfecties te bestrijden. Dit jaar heeft het Centre Régional Hospitalier Universitaire (CHRU) voor de Wereld Handhygiëne Dag ervoor gekozen om de sociale netwerken te gebruiken om het bewustzijn bij de zorgverleners te vergroten.

De nieuwe communicatiemethoden en -middelen maken het mogelijk om een breed publiek (zorggebruikers en zorgverstrekkers) te bereiken, nieuwsgierigheid, maar ook uitwisselingen op te wekken, de codes te veranderen en een ander imago te geven aan hygiëne.

Ontwikkeling van een escape game in CHUV van Lausanne als onderdeel van de campagne ter bevordering van de handhygiëne 2023 – CHUV Lausanne (CH) – Auriane LACOT

Escape games zijn erkend als effectieve pedagogische instrumenten. Ze worden echter niet veel gebruikt op het gebied van hygiëne, infectiepreventie en -beheersing (HIPC). 

Een escape game is leuk, meeslepend en gemakkelijk te gebruiken en daardoor zeker een interessant en innovatief pedagogisch instrument. De aanpasbare en evolutieve inhoud maakt het mogelijk om verschillende beroepscategorieën te bereiken met zeer positieve feedback. 

Rondetafelgesprek over de uitdagingen van morgen

Tijdens een rondetafelgesprek kon elke beroepsvereniging de situatie van de IPC-verpleegkundige in zijn land presenteren, in termen van hun academisch parcours, de erkenning en de toekomst.

Gezien de verschillende situaties is er nog een lange weg te gaan voordat we tot een gemeenschappelijke opleiding en diploma komen binnen de Europese Gemeenschap en Zwitserland.

Bovendien hebben België en Zwitserland nog een andere moeilijkeid, aangezien het onderwijs in deze 2 landen een bevoegdheid van de gemeenschappen is. 

Toch is het door het enthousiasme en de motivatie van de verschillende leden dat elke beroepsvereniging zich verder zal kunnen ontwikkelen, misschien niet onmiddellijk op Europees niveau, maar al wel in eigen land.

Kortom, de XVIIIe internationale Franstalige bijeenkomst van de verpleegkundigen gespecialiseerd in hygiëne en infectiepreventie was een succes!

De introductie van Justine Henin, de kwaliteit en diversiteit van de uiteenzettingen, de vlekkeloze organisatie, de aanwezigheid van de bedrijven en de gezellige sfeer hebben allemaal bijgedragen aan het succes van dit evenement, dat bij velen dierbare herinneringen zal achterlaten.

Het was ook een gelegenheid om de 50ste verjaardag van onze beroepsvereniging te vieren.  

De volgende bijeenkomst is gepland op 1 en 2 oktober 2026 in Arcachon. https://www.sf2h.net/actualites/rencontres-internationales-francophones-des-infirmiers-en-pci-2026.html [sf2h.net]

Screenshot
◄ Terug naar inhoud

Nieuwigheden

Wetenschappelijke agenda

  • oktober 2024
  • van 16/10 tot 20/10 || in Los Angeles
    SHEA ID week. A joint meeting of IDSA, SHEA, HIVMA, PIDS and SIDP
  • november 2024
  • van 20/11 tot 22/11 || in Liverpool
    Healthcare infection society
Bekijk de volgende evenementen

Schrijf ook een artikel !

Vacatures

Onze partners

Flux RSS

Subscribe

REDACTIE

Ontdek de andere online nummers van het tijdschrift

Het volledige archief

Ontdek onze special

Uitwisseling van ervaringen