Actualiteit
Al het nieuwsEditoriaal
Een gevarieerd nummer om het jaar 2024 af te sluiten en vrolijk aan 2025 te beginnen!
Multimodale strategie, dit is een hippe uitdrukkking die soms in verschillende contexten gebruikt wordt, maar die zeer structurerend is en effectief projectmanagment mogelijk maakt.
Isaline Miesse deelt met ons, als onderdeel van HOST Helora, haar strijd om de besmetting van hemocultuurflessen te verminderen. Bijbesmettingen van hemocultuurflessen verbruiken immers laboratiummiddelen, verlengen de duur van ziekenhuisopnames, genereren extra onderzoeken en leiden tot onnodige antibioticabehandelingen die belangrijke kosten genereren.
De meerwaarde van netwerken en van acties op meerdere locaties is dat de verkregen resultaten vergeleken kunnen worden, wat het soms mogelijk maakt verklaringen te vinden voor bepaalde verbeteringen of, integendeel, voor niet-verbeteringen.
Een epidemie, wij zijn er dol op! Zeker als het in een andere instelling plaatsvindt! Aan de andere kant maakt dit op een neonatale afdeling niemand meer aan het lachen! We hebben de afgelopen jaren veel geleerd over de risico’s van besmettingen die verband houden met water en het is de hoogste tijd dat we over dit onderwerp nadenken en duidelijke aanbevelingen publiceren, vooral voor de bouw van nieuwe instellingen. De epidemieën die in Noso-info (en elders) worden gepubliceerd, zijn allemaal ervaringen waaruit we de juiste lessen moeten trekken.
Audits met resultaten in realtime!
Natacha Houdart biedt ons een ervaring die verre van uniek maar inspirerend is, van een systeem voor het valideren van het reprocessen van medische hulpmiddelen. Het wordt al lange tijd in grootkeukens gebruikt en kan ook worden gebruikt voor de validatie van talrijke reinigings- en desinfectieprocessen, ook voor de schoonmaak .
Nieuws uit Sciensano, rapporten, protocollen…
Het redactiecomité wenst u samen met mij een fantastisch 2025!
Moge dit nieuwe jaar voor u synoniem zijn van stimulerende uitdagingen en grote successen in al uw projecten.
Inhoudstafel
-
Lezingen
Voor u gelezen
Joseph Meletiadis, Maria Siopi, Bram Spruijtenburg, Panagiota-Christina Georgiou, Maria Kostoula, Sophia Vourli, Frantzeska Frantzeskaki, Elisabeth Paramythiotou, Jacques F Meis, Iraklis Tsangaris Spyros Pournaras. Candida auris fungaemia outbreak in a tertiary care academic hospital and emergence of a pan-echinocandin resistant isolate, Greece, 2021 to 2023. www.eurosurveillance.org After the start of the COVID-19 pandemic, a rapid rise […]
Lees -
Sciensano
Publicatie van vernieuwd protocol van de nationale surveillance van postoperatieve wondinfecties (NSIH-SSI)
Sinds 2001 is er een nationale surveillance van postoperatieve wondinfecties actief in België. Postoperatieve wondinfecties (PWI) zijn frequent voorkomende zorginfecties en een belangrijke oorzaak van verhoogde morbiditeit en mortaliteit bij patiënten die een heelkundige ingreep ondergaan. Momenteel loopt de surveillance op basis van het protocol gepubliceerd in 2010, met een addendum in 2017. De surveillance […]
Lees -
Sciensano
Winterplan Luchtweginfecties
Jaarlijks vindt een piekperiode plaats tijdens de wintermaanden met verhoogde circulatie van luchtwegkiemen, waardoor respiratoire infecties meer voorkomen, met een toename van de druk op het gezondheidszorgsysteem als gevolg. Om die winterpieken van luchtweginfecties zo goed mogelijk onder controle te houden werd door de Risk Management Group (RMG) […]
Lees -
Sciensano
Epidemiologie Clostridioides difficile infecties in Belgische ziekenhuizen: Nationaal rapport – Data up to and including 2023
Het nationaal rapport van de surveillance van Clostridioides difficile infecties (CDI) in ziekenhuizen is gepubliceerd op onze website…
Lees -
Sciensano
Het Belmap 2024 rapport over antimicrobieel gebruik en resistentie-ontwikkeling in België
Antimicrobiële middelen zijn van cruciaal belang voor de behandeling en preventie van de verspreiding van infectieziekten. Ziekteverwekkers, zoals bacteriën en schimmels, kunnen echter resistentie ontwikkelen tegen deze geneesmiddelen, vooral als er sprake is van overmatig gebruik of foutief gebruik van antimicrobiële middelen. Een belangrijke stap in de strijd tegen antimicrobiële resistentie is het zorgvuldig monitoren […]
Lees -
Origineel artikel
Een genomische epidemiologische analyse van een aanhoudende polyclonale NICU-uitbraak van Serratia marcescens in het GZA, Sint-Augustinus, Antwerpen
Sam Van Goethem, Basil Britto Xavier Youri Glupczynski, Matilda Berkell, Herman Goossens, Surbhi Malhotra-Kumar Philippe Willems, Bruno Van Herendael, Katrien Hoet Katleen Plaskie Daan Van BrusselenSerratia marcescens maakt deel uit van de Enterobacterales, een familie van gramnegatieve bacillen, en is overal in het milieu terug te vinden,…
Lees -
origineel artikel
Validatie van het proces voor reiniging en desinfectie van endocavitaire sondes in CHU Helora met behulp van ATP-meting, controle in realtime!
Natacha HoudartEndocavitaire apparatuur vereist een hoog niveau van ontsmetting (high level desinfectie) tussen gebruiksmomenten.
Lees
Nieuwigheden
Wetenschappelijke agenda
- oktober 2024
-
van 16/10 tot 20/10 || in Los Angeles
SHEA ID week. A joint meeting of IDSA, SHEA, HIVMA, PIDS and SIDP
- november 2024
-
van 20/11 tot 22/11 || in Liverpool
Healthcare infection society
- april 2025
-
van 11/04 tot 15/04 || in Wenen
Congrès de l’ European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID)
- juni 2025
-
van 4/06 tot 6/06 || in Marseille
35ème Congrès National de la Société Française d’Hygiène Hospitalière (SF2H)
-
van 17/06 tot 18/06 || in Londen
HIS congres (Healthcare Infection Society)