Resultaten van de 7de nationale campagne ter bevordering van de handhygiëne in ziekenhuizen 2016-2017
Handhygiënecompliantie (HH) bij gezondheidswerkers wordt erkend als de belangrijkste factor om overdracht van zorginfecties bij patiënten te voorkomen [1-3], maar de compliantie blijft suboptimaal.
In het hele land werden opeenvolgende campagnes rond handhygiëne opgezet in de Belgische ziekenhuizen, om een groter bewustzijn te creëren goede praktijkvoering rond handhygiëne en om het gebruik van handalcohol te bevorderen. De 7e campagne was gericht op de actieve betrokkenheid van de patiënt, zijn familie en de ziekenhuisdirecties, met als slogan “Samen infecties vermijden!”. De methodologie van de campagne was dezelfde als in de vorige campagnes, met rechtstreekse observaties aan de hand van een gestandaardiseerd rooster en via een online instrument om gegevens in te zamelen [10]. Het instrument levert in real time feedback aan de ziekenhuizen [11]. Bijkomend werd een vragenlijst verstuurd om het bewustzijn van de patiënten te evalueren. De resultaten van dat laatste onderzoek worden later afzonderlijk meegedeeld.
In totaal bezorgden 170/207 (82,13 %) ziekenhuizen vóór (pre) campagne compliantieobservaties (135 acute ziekenhuizen, 21 chronische ziekenhuizen en 14 psychiatrische ziekenhuizen), en 147 ziekenhuizen dienden na (post) campagne observaties in (118 acute ziekenhuizen, 15 chronische ziekenhuizen en 14 psychiatrische ziekenhuizen). De handhygiënecompliantie (het nationaal gewogen gemiddelde) steeg van 71,6 % vóór tot 78,0 % na campagne. Het compliantiepercentage steeg voor alle types van gezondheidswerkers (ongeveer +7,5 %), waarbij de verpleegkundigen de beste scores behaalden. Het compliantiepercentage blijft aanzienlijk hoger voor “na contact met de patiënt”, vergeleken met “vóór contact met de patiënt”, zoals eerder aangetoond [12]. Bij de artsen zien we lagere compliantiepercentages dan bij de verpleegkundigen, vóór contact met de patiënt en vóór de uitvoering van aseptische procedures (bijv. toegang tot de intraveneus stelsel en de respiratoir stelsel). Dit blijft dus een uitdaging voor toekomstige campagnes.
Conclusie, de zevende nationale campagne was opnieuw een succes met een hoge deelname, en een compliantiepercentage dat in de richting gaat van 80 % na campagne. Bijkomende methoden moeten worden onderzocht om de compliantie verder te blijven verbeteren en zo ook de controle van zorginfecties in de Belgische ziekenhuizen.
Nieuwigheden
Wetenschappelijke agenda
- oktober 2024
-
van 16/10 tot 20/10 || in Los Angeles
SHEA ID week. A joint meeting of IDSA, SHEA, HIVMA, PIDS and SIDP
- november 2024
-
van 20/11 tot 22/11 || in Liverpool
Healthcare infection society
- april 2025
-
van 11/04 tot 15/04 || in Wenen
Congrès de l’ European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID)
- juni 2025
-
van 4/06 tot 6/06 || in Marseille
35ème Congrès National de la Société Française d’Hygiène Hospitalière (SF2H)
-
van 17/06 tot 18/06 || in Londen
HIS congres (Healthcare Infection Society)