Editoriaal

Om zeker niet te vergeten ....

dat we nog andere zaken aan ons hoofd hebben dan enkel Covid-19 en de preventie ervan, willen we het in deze NOSO-Info die dit (verdoemde) jaar 2020 afsluit, over iets helemaal anders hebben.

Het hier gerapporteerde experiment van het UZA-team gaat over de preventie van accidentele bloedcontacten en bewijst nogmaals: “Data is power”!Dit artikel brengt verslag uit over de jaarlijkse opvolging van het aantal door het gezondheidspersoneel van het UZA gemelde ongevallen als gevolg van het gebruik van Huberpuntnaalden en over de getroffen preventiemaatregelen. Daaruit blijkt overduidelijk dat het gebruik van veilige Huberpuntnaalden heeft bijgedragen tot een aanzienlijke daling van het aantal accidentele bloedcontacten in het dagziekenhuis voor onco-hematologie. Een geslaagde testfase en een doeltreffende manier om andere gebruikers te overtuigen.

Een van de taken van het NRC (Nationaal Referentiecentrum) Clostridioides difficile is de surveillance van nieuwe ribotypes met een hogere pathogeniciteit en/of epidemiciteit die mogelijk kunnen opduiken, zoals bijvoorbeeld het geval is voor ribotype 027 dat enkele jaren geleden al is beschreven. 

In de periode januari tot juli 2018 werd een stam die behoort tot een nieuw ribotype RT181 (Belgische nomenclatuur 585) geïdentificeerd en geïsoleerd uit 12 stoelgangmonsters van 5 patiënten met een ongewoon ernstig klinisch beeld, geassocieerd met een kans op recidief.. Het NRC-team beschrijft de verschillende typeringsmethoden die momenteel in gebruik zijn.

Het spreekt voor zich dat een dienst of ziekenhuis niet kan wachten op de resultaten van deze gesofisticeerde tests om een epidemie aan te pakken en dat de preventiemethoden niet zullen verschillen naar gelang van de geïdentificeerde ribotypes. In dit geval kon de epidemie door de vroegtijdige uitrol van strenge maatregelen snel aan banden worden gelegd.

Op nationaal of internationaal niveau kunnen deze typeringen het ontstaan van bepaalde stammen verklaren, en helpen bij het beschrijven en beter begrijpen van de overdrachtswijzen van complexe epidemische verschijnselen.

In de rubriek «Stem van de lezers» in dit nummer geven we het woord aan Prof. Youri Glupczynski, die we  uiteraard niet meer hoeven voor te stellen. Hij heeft het over twee epidemieën als gevolg van het gebruik van transoesofagale endoscopische echocardiografie-sondes, die destijds veel stof hebben doen opwaaien bij specialisten infectiebestrijding. Ze waren de rechtstreekse aanleiding voor de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) inzake omgaan met warmtegevoelige endocavitaire medische hulpmiddelen. De commentaren bij deze twee epidemieën dienen als reminder en vormen het abc van het omgaan met complex materiaal. Dermate belangrijk zijn ze, dat we ze door die vervelende covid in geen geval mogen vergeten.

Het is niet makkelijk om dit artikel met een positieve noot af te sluiten, ook al weet iedereen dat het mij alvast niet aan optimisme ontbreekt.

Ik ben er wel zeker van dat de komst van de vaccins, die ongetwijfeld gepaard zal gaan met heel wat extra werk voor een deel van het gezondheidspersoneel, ons allen hoop zal hebben gegeven. Onze belangrijkste taak de komende maanden is ervoor te zorgen dat de zorgverleners de «barrière»-handelingen niet vergeten, wat ongetwijfeld niet makkelijk zal zijn.

Namens het redactiecomité wens ik jullie allemaal een 2021 …. zoals je het in je dromen hebt voorgesteld.

Anne Simon

Hoofdartikel

Nieuwigheden

Wetenschappelijke agenda

  • maart 2024
  • 28/03
    BICS Symposium
  • april 2024
  • van 8/04 tot 11/04 || in Edinburgh
    The Microbiology Society Annual Conference
  • van 23/04 tot 24/04 || in Birmingham
    Infection and Prevention Control (IPC)
  • van 27/04 tot 30/04 || in Barcelona
    34th European Congress of Clinical Microbiology and infectious diseases
  • mei 2024
  • van 16/05 tot 17/05 || in Louvain-La-Neuve
    18ème Rencontre Internationale Francophone des Infirmiers et Infirmières (RIF)
Bekijk de volgende evenementen

Schrijf ook een artikel !

Vacatures

Onze partners

Flux RSS

Subscribe

REDACTIE

Ontdek de andere online nummers van het tijdschrift

Het volledige archief

Ontdek onze special

Uitwisseling van ervaringen