Actualiteit
Al het nieuwsEditoriaal
Tussen 10 december, de dag waarop ik dit voorwoord schrijf, en 28 oktober, de dag waarop het artikel van professor Patrick GOUBAU is gepubliceerd, is de ebola-epidemie uiteraard nog fel geëvolueerd. Gelukkig niet zo dramatisch als toen was voorspeld door de wiskundige modellen, die de toestand ongetwijfeld wat al te pessimistisch hadden ingeschat.
Op 10 december zijn er 17942 ziektegevallen en 6388 dodelijke ebola-slachtoffers geteld.
Het aantal gevallen neemt nog licht toe in Guinee, neemt licht af in Liberia en is relatief stabiel in Sierra Leone. Van de drie landen die nog als risicoland worden beschouwd, werd in Sierra Leone met 7897 slachtoffers, het hoogste aantal gevallen gemeld.
De internationale hulp kreeg nogal wat kritiek omdat die te laat op gang was geschoten, toch mogen we stellen dat de opvangcapaciteit voor patiënten in de drie zwaarst getroffen landen voldoende is. Het lijkt daarentegen wel duidelijk dat de geografische verdeling van de gevallen en de noodzakelijke infrastructuur niet evenwichtig is verdeeld.
Een gevoel van machteloosheid overviel ons toen we beseften dat ook wij een risico liepen. Niet zozeer door een epidemie, wel omdat we hier bij ons vermoedelijke ebola-patiënten of effectieve gevallen zouden moeten opvangen.
We hebben allemaal dringend materiaal besteld, zonder goed te weten welk materiaal we precies moesten bestellen. Overal in Europa waren de voorraden leeg, er heerste m.a.w. totale chaos! In het artikel van Frank van Laer staat alle informatie die we nodig hebben om het juiste materiaal te kiezen.
Jammer genoeg blijven we nog met heel wat vragen zitten!
Na de aanstelling van een Ebola-coördinator zijn verschillende werkgroepen opgericht, die duidelijke richtlijnen moeten opstellen om de kakofonie van afgelopen zomer te vermijden. We hopen dat die er snel komen, Noso-info houdt u alvast op de hoogte.
Samen met de leden van het redactiecomité wens ik u intussen prettige eindejaarsfeesten en een gelukkig 2015!
Anne Simon
Hoofdartikel
Inhoudstafel
-
ORIGINEEL ARTIKEL
Global Point Prevalence Survey (Global-PPS) Antimicrobial Consumption and Resistance voorjaar 2015
Evelyne Van Gastel Ann Versporten Herman GoossensEind oktober 2014 werden de acute ziekenhuizen uitgenodigd om deel te nemen aan het Belgische luik van de wereldwijde puntprevalentiestudie betreffende antibioticagebruik en resistentie in acute ziekenhuizen (Global Point Prevalence Survey Antimicrobial Consumption and Resistance).
Lees -
HOOFDARTIKEL
Ebolakoorts : de 2014 crisis (28 Oktober 2014)
Prof. Patrick GOUBAUTwee gelijktijdige epidemies van hemorragische koorts verschenen in 1976 in Yambuku, in het toenmalige Zaïre…
Lees -
HOOFDARTIKEL
Graad van bescherming van beschermingspakken tegen biologische agentia
Frank Van LaerDe verzorging van patiënten met (vermoeden van) hemorragische koortsvirussen (HKV) vereist het gebruik van specifieke persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).
Lees -
ORIGINEEL ARTIKEL
Empowerment van patiënten
Bernard BASSLEER Caroline DOPPAGNETot voor kort werd in de literatuur onder empowerment meestal verstaan, “therapeutische opvoeding” of “gezondheidsopvoeding van de patiënt”.
Lees -
LEZINGEN
VOOR U GELEZEN
– A compendium strategies to prevent healthcare-associated infections in acute care hospitals: 2014 updates
-…Lees -
ORIGINEEL ARTIKEL
Geïmporteerde carbapenemase-producerende Enterobacteriaceae: de Belgische context
Béatrice Jans Te-Din Daniel Huang Caroline Bauraing Catherine Berhin Pierre Bogaerts Ariane Deplano Olivier Denis Boudewijn Catry Youri GlupczynskiDe toegenomen mobiliteit van de wereldbevolking draagt bij tot een verhoogd risico voor import en verspreiding van carbapenemase-producerende Enterobacteriaceae (CPE) in zorginstellingen in België via personen die in het buitenland verbleven hebben en er al-dan-niet in een ziekenhuis opgenomen werden
Lees -
ORIGINEEL ARTIKEL
Dit artikel is een samenvatting van het originele artikel.
“Prevention of ventilator-associated pneumonia in intensive care units: an international online survey” Lambert & al, verschenen in Antimicrobial Resistance and Infection Control” 2013,2:9ML Lambert A. IngenbleekZo’n 7% van de patiënten die langer dan 2 dagen worden opgenomen in een intensieve zorgeenheid krijgt te maken met ventilator-geassocieerde pneumonieën (PAV), wat een groot probleem is
Lees
Nieuwigheden
Wetenschappelijke agenda
- maart 2024
-
28/03
BICS Symposium
- april 2024
-
van 8/04 tot 11/04 || in Edinburgh
The Microbiology Society Annual Conference
-
van 23/04 tot 24/04 || in Birmingham
Infection and Prevention Control (IPC)
-
van 27/04 tot 30/04 || in Barcelona
34th European Congress of Clinical Microbiology and infectious diseases
- mei 2024
-
van 16/05 tot 17/05 || in Louvain-La-Neuve
18ème Rencontre Internationale Francophone des Infirmiers et Infirmières (RIF)