Actualiteit
Al het nieuwsEditoriaal
Hematofage insecten en parasitaire mijten vallen de zorginstellingen aan!
En dat niet alleen, want zoals u ongetwijfeld hebt gelezen, nodigen de bedwantsen zichzelf ook uit in de hotels. In 2020 heeft het Directoraat-Generaal Gezondheidszorg een kaart opgesteld van de zwaarst getroffen regio’s. Maar de bedwantsen zijn de grens overgestoken, zoals we begin oktober 2023 konden lezen in L’Avenir: «Net als Frankrijk wordt ook België geconfronteerd met een invasie van de bedwantsen in 2023. ‘Ze zijn overal te vinden, zelfs in vijfsterrenhotels’, verzekeren de specialisten in ongediertebestrijding.”
Het is dus niet verwonderlijk dat ze hun weg vinden naar de zorginstellingen, en met name de psychiatrische instellingen en de zorginstellingen in het algemeen. Zoals Pascaline in herinnering brengt: warme en beschermde omgevingen zijn bevorderlijk voor hun ontwikkeling.
Pascaline vat beknopt en gestructureerd samen welke acties onmiddellijk, op middellange en lange termijn ondernomen moeten worden. Ze herinnert er ons tot slot aan dat dit soort plagen snel en efficiënt aangepakt moet worden door professionals om ze voor eens en altijd uit te roeien. Vermijden dat ze de instelling binnendringen door een klinisch onderzoek en vragenlijst op te nemen in de opnameprocedure, maakt eveneens deel uit van een oplossing op lange termijn.
Schurft! Niet gemakkelijk te diagnosticeren en in de meest besmettelijke vormen vaak ondergediagnosticeerd. Ik herinner me een geval van schurft dat door de verpleegkundige voor infectiepreventie en -bestrijding van het team werd ontdekt, omdat verschillende personeelsleden zich aan het krabben waren nadat een patiënt met hyperkeratotische, schilferige huidziekte in hun afdeling was geweest! Min of meer hetzelfde scenario als de epidemie die hier wordt beschreven!
Take home message: Zoek altijd naar een geval van schurft als meerdere personeelsleden klagen over jeuk. Stel snel een diagnose, stel hen gerust en neem doeltreffende preventieve maatregelen om rampen te voorkomen.
Het tijdschrift Hygiènes heeft ons toestemming gegeven om een artikel dat al in hun tijdschrift is verschenen, in extenso te publiceren, het resultaat van een effectieve Frans-Belgische samenwerking, over een zeer trendy en opwindend onderwerp, namelijk desinfectie zonder chemicaliën. Ik nodig u uit om het aandachtig te lezen, en als u er geen tijd voor hebt, lees dan in ieder geval de conclusie. Ik kan u verzekeren dat u het hele artikel zal willen lezen. Er zijn zoveel belangrijke lessen te leren uit deze studie, die u niet onverschillig zal laten, ook al vindt u dat huishoudelijk werk niet tot uw takenpakket behoort! Er zal de komende jaren nog veel over het milieu worden gesproken.
Een heel gelukkig 2024 voor jullie allemaal!
Inhoudstafel
-
Origineel artikel
RESPI-RADAR, een hulpmiddel voor de behandeling van luchtweginfecties
Géraldine De Muylder Giulietta Stefani Jorgen Stassijns Nathalie BossuytNaar aanleiding van de Internationale Gezondheidsregeling van de WHO van 2005, die tot doel heeft «de internationale verspreiding van ziekten te voorkomen, ertegen te beschermen,…
Lees -
Origineel artikel
Scabiës Norvegica uitbraak in het az Vesalius
Eveline CoemansScabiës is een besmettelijke huidaandoening veroorzaakt door de scabiësmijt (Sarcoptes scabiei var hominis). Het is al meer dan honderd jaar gekend als een van de meest voorkomende dermatologische…
Lees -
Origineel artikel
Rapport van de surveillance van Clostridioides difficile voor het jaar 2021
Sciensano Epidemiology and public health - Healthcare-associated infections and antimicrobial resistanceClostridioides difficile infectie (CDI), voorheen bekend als «Clostridium difficile» infectie, is een belangrijke oorzaak van infectieuze diarree…
Lees -
lezingen
Voor u gelezen
Lionel Pineau, Caroline Radix, David J. Weber Comparison of the sporicidal activity of a UV disinfection process with three FDA cleared sterilants . American Journal of Infection Control 50 (2022) 1316−1321 Background: Endocavitary probes are semi-critical devices and must undergo, at least, high level disinfection (HLD) between uses. Therefore, they should be high level disinfected […]
Lees -
Origineel artikel
Wanneer de herinneringen terugkomen…
Patricia TaminiauIn 2010 schreef ik een artikel voor Noso-Info met als titel: ‘Souvenirs als herinnering.’ Het bevatte een kort overzicht van de geschiedenis van de campagnes voor handhygiëne (HH) vanaf het begin, het resultaat van meer dan 10 jaar reflectie, actie en creatie.
Lees -
Desinfectie van de kamers op intensieve zorgen door blootstelling aan kortgolvige ultraviolette straling (254 nm): Frans-Belgische multicentrische studie
Olivier Meunier Anne Simon Guido Demaiter Sandrine Burger[…]
Lees
Nieuwigheden
Wetenschappelijke agenda
- maart 2024
-
28/03
BICS Symposium
- april 2024
-
van 8/04 tot 11/04 || in Edinburgh
The Microbiology Society Annual Conference
-
van 23/04 tot 24/04 || in Birmingham
Infection and Prevention Control (IPC)
-
van 27/04 tot 30/04 || in Barcelona
34th European Congress of Clinical Microbiology and infectious diseases
- mei 2024
-
van 16/05 tot 17/05 || in Louvain-La-Neuve
18ème Rencontre Internationale Francophone des Infirmiers et Infirmières (RIF)