Actualiteit
Al het nieuwsEditoriaal
Eindelijk plukken we de vruchten van onze vastberadendheid ...
Voor velen onder ons was het begin van het jaar en vooral de lente, bijzonder lastig. Vele COVID 19 ziekenhuisopnames en nosocomiale clusters en besmet personeel, vooral dan binnen het gezin. Ontelbare keren hebben we gescreend en zijn we blijven screenen maar dankzij onze volharding worden de resultaten van onze inspanningen langzaam zichtbaar. Hoog tijd dus om even uit te blazen.
We moeten nog altijd het hoofd bieden aan steeds dringender verzoeken tot herziening van onze procedures inzake bezoeken, begeleiders, verlaten van het ziekenhuis tijdens het weekend … Details volgens sommigen, maar niet voor ons. Gelukkig schieten het mooie weer en vooral de vaccinatie ons te hulp maar zullen die ook bescherming bieden tegen deze nieuwe onbekende factor, de Delta-variant?
Op de website van Sciensano is onlangs een verontrustend rapport verschenen
over de snelheid waarmee deze variant zich bij ons verspreidt. Een bemoedigende vaststelling uit dit rapport is wel dat wie met Pfizer of AstraZeneca is gevaccineerd, beschermd is. Vaccinatie met één van beide vaccins zou respectievelijk 88% en 67% bescherming tegen symptomatische infecties bieden maar meer dan 90% (na twee dosissen) tegen ernstige vormen, die ziekenhuisopname vereisen. Deze gegevens komen uit Engeland, waar meer dan 44% van de bevolking twee dosissen heeft gekregen, terwijl wij in België op 12 juni aan 29% zaten.
Je kunt het verslag inkijken op https://covid-19.sciensano.be/sites/default/files/Covid19/Assessment%20Delta%20variant%20Belgium_160621_EN.pdf
Wordt dus vervolgd ….
Wat kunnen we jullie allen en onszelf intussen toewensen tegen dat Noso-Info 3/2021 verschijnt? Een mooie vakantie in een groene of oranje zone, heerlijk uitrusten en vooral veel gemoedsrust. En eindelijk zullen we allen de draad opnieuw kunnen oppakken van projecten die maandenlang ‘on hold’ waren gezet, niet omdat ze niet belangrijk genoeg waren, wel omdat de prioriteiten elders lagen. Bovendien zal het beeld dat andere zorgverstrekkers van infectiebestrijding hebben, nooit meer hetzelfde zijn en dat is maar goed ook!
Anne Simon
Inhoudstafel
-
Origineel artikel
De verpleegkundige/deskundige infectiepreventie en -controle in Zwitserland in een notendop.
Laetitia Qalla-Widmer Beatrice DuvillardDe deskundige preventie van zorginfecties (ZI’s) is, binnen een zorgstructuur en binnen de grenzen van zijn/haar bevoegdheidsgebied,…
Lees -
Origineel artikel
COVID-19 en de impact op de omgeving via HVAC
Els De BrabandereDe meest recente bevindingen in de literatuur tonen aan dat de verspreiding van SARS-CoV-2 ook via aerosolen kan plaatsvinden…
Lees -
Origineel artikel
Serratia marcescens uitbraak in een afdeling neonatale intensieve zorgen: uitbraakonderzoek met behulp van whole-genome sequencing
Astrid Muyldermans Florence Crombé Petra Bosmans1 Filip Cools Denis Piérard Ingrid Wybo1. Inleiding Serratia marcescens heeft het potentieel om uitbraken te veroorzaken in kritieke diensten, hoofdzakelijk neonatale intensieve zorgeenheden (NICU) (1-7). In een Europese multicenterstudie over ziekenhuisinfecties bij pediatrische patiënten blijkt S. marcescens verantwoordelijk te zijn voor 15% van de cultuur-positieve nosocomiale infecties in de NICU (8). Neonaatjes opgenomen in de NICU hebben een hoog risico […]
Lees
Nieuwigheden
Wetenschappelijke agenda
- maart 2024
-
28/03
BICS Symposium
- april 2024
-
van 8/04 tot 11/04 || in Edinburgh
The Microbiology Society Annual Conference
-
van 23/04 tot 24/04 || in Birmingham
Infection and Prevention Control (IPC)
-
van 27/04 tot 30/04 || in Barcelona
34th European Congress of Clinical Microbiology and infectious diseases
- mei 2024
-
van 16/05 tot 17/05 || in Louvain-La-Neuve
18ème Rencontre Internationale Francophone des Infirmiers et Infirmières (RIF)