Editoriaal

Is ons werk als specialist infectiepreventie en -bestrijding (IPC) veranderd met de komst van de pandemie? Het was de moeite waard om de vraag te stellen!

Meer werk en vaak zonder versterking van personeel, ander werk waardoor geen tijd meer om onze gebruikelijke taken uit te voeren, wanorde in het licht van alle nieuwe situaties, directe betrokkenheid op het hoogste bestuursniveau van de instelling met keuzes die soms moeilijk te maken zijn, een van dag tot dag aanpak vanwege het ontbreken van persoonlijke beschermingsmiddelen en de constante aanpassing van procedures, het omgaan met emotionele kwetsbaarheid bij zorgverleners, patiënten die hun dierbaren niet hebben gezien en bezoekers die niet vaak mogen langskomen. Kortom, een meer dan voelbare stress die elk operationeel team zonder meer overwon en waardoor ze groeiden. Dat blijkt uit de enquête die aanvankelijk werd georganiseerd door het regionaal platform Antwerpen en daarna door het BICS.

Na deze observatie moeten lessen worden getrokken voor de toekomst. Weer een pandemie? Ja, waarom niet ! Eerst moet de volgende vraag beantwoord worden: Wie moet wat doen op het vlak van infectiepreventie en -bestrijding in België?

Zoals Hilde Jansens en Martine Mul aangeven, zijn de structuren in België onduidelijk en is het onduidelijk waar de verantwoordelijkheden liggen op gebied van infectiepreventie.

De politici op federaal en gewestelijk niveau, de federale en regionale platformen voor ziekenhuishygiëne, Sciensano, de Hoge Gezondheidsraad en de Belgische Vereniging voor Infectiebestrijding (BICS), de ABIHH, de NVKVV, enz. zijn allen hierbij betrokken.

De afbakening van de taken van deze verschillende instanties is verre van duidelijk en zeker niet gecoördineerd. En dit alles naast de gelaagdheid van de overheid!

We moeten snel nadenken over deze complexe situatie om klaar te zijn voor de volgende pandemie. Het federaal platform voor ziekenhuishygiëne heeft deze reflectie alvast geïnitieerd. 

Frank Van Laer, al jaren lid van de redactieraad van Noso-info laat ons tussen twee golven achter voor een welverdiend pensioen. In al die jaren heeft Frank, en je zal het waarschijnlijk gemerkt hebben, meer dan actief deelgenomen aan Noso-info door veel artikels te schrijven. Een paar jaar geleden hebben we zelfs overwogen om een “Special Frank Van Laer” nummer te publiceren omdat hij alle artikels had geschreven! In dit eerste nummer van 2022 verwent hij ons opnieuw door samen met Veerle Matheeussen een artikel te schrijven over de epidemiologie van VRE die sinds 2015-2016 het stokpaardje is van PCI-teams doordat ze clusters veroorzaken die naar mijn mening moeilijker te hanteren zijn dan CPE-uitbraken. Bedankt, Frank, voor dit artikel en voor alle andere uit je magische lade! (persoonlijke grap).

De preventie van postoperatieve wondinfecties is een onderwerp dat zelden wordt behandeld en is een Jolimont-ervaring die Raphaelle Xhonneux, verpleegkundige infectiepreventie van de Jolimont-groep, met ons deelt in dit nummer. 

En tot slot het advies van Nicole Verbraeken en Lieve Blommaert, verpleegkundigen infectiepreventie van het UZ Brussel voor de bouw van een nieuw medisch-technisch blok met intensive care unit. Praktische aanbevelingen die een weerspiegeling zijn van de lessen die uit het verleden getrokken werden.

Veel leesplezier!

Anne Simon

Hoofdartikel

Nieuwigheden

Wetenschappelijke agenda

  • oktober 2024
  • van 16/10 tot 20/10 || in Los Angeles
    SHEA ID week. A joint meeting of IDSA, SHEA, HIVMA, PIDS and SIDP
  • november 2024
  • van 20/11 tot 22/11 || in Liverpool
    Healthcare infection society
Bekijk de volgende evenementen

Schrijf ook een artikel !

Vacatures

Onze partners

Flux RSS

Subscribe

REDACTIE

Ontdek de andere online nummers van het tijdschrift

Het volledige archief

Ontdek onze special

Uitwisseling van ervaringen