Actualiteit
Al het nieuwsEditoriaal
Een nummer dat ons aan het denken zet!
Honden en katten in het ziekenhuis, kanttekeningen bij de «kwaliteitsindicatoren» inzake ziekenhuishygiëne, Aspergillus, VRE en het IFIC-statuut… Dit eerste nummer van 2019 biedt u er alvast leesvoer over!
Assistentiehonden zijn steeds vaker welkom in zorginstellingen maar in tegenstelling tot instellingen in Noord-Amerika of Canada, zijn Belgische ziekenhuizen nog steeds niet erg happig om huisdieren binnen hun muren toe te laten. Villa Samson is een schoolvoorbeeld van infrastructuur die gebruik maakt van de bewezen voordelen van zoötherapie voor het herstel van patiënten, waarbij met name de infectierisico’s worden beperkt. Dit experiment bewijst dat het risico beheersbaar blijft zolang de instelling maar over een procedure beschikt, zoals de Hoge Gezondheidsraad (HGR) het voorschrijft.
Aspergilluspreventie of over het belang van een efficiënt programma voor het beheer van ventilatie en filters binnen een kritische afdeling hematologie. Alweer een nuttige ervaring die Frank Van Laer en het team van UZA met ons deelt. Een voorbeeld voor ons allemaal …
Een beperkte epidemie zoals we ze graag hebben: efficiënt beheerd, goed gedocumenteerd binnen een ambulante omgeving! Komt niet vaak voor, niet makkelijk op te volgen! Deze epidemie leert ons dat hemodialysepatiënten een populatie zijn met een verhoogd risico om multiresistente bacteriën op te lopen en dat elk centrum op geregelde tijdstippen screenings moet organiseren. We mogen ook niet vergeten dat de grote vakantie alweer voor de deur staat en dat patiënten die in het buitenland naar dialyse gaan, soms huiswaarts keren met ongewone en soms heel resistente ziektekiemen in hun reiskoffer.
Het IFIC-statuut van de verpleegkundigen ziekenhuishygiënist! Valorisatie of devalorisatie? Wat zijn de implicaties van dit statuut op het terrein? Belangrijk is dat de beroepsorganisaties de krachten bundelen, ook het Federaal Platform Ziekenhuishygiëne. En dat hebben ze ook gedaan! Met IFIC zijn er tal van individuele en groepscontacten geweest en intussen wachten we op antwoorden. Wait and see … maar liefst niet te lang opdat de verpleegkundige ziekenhuishygiënist geen bedreigde diersoort wordt, zoals Yves Velghe en Pedro Braekeveld het in hun titel verwoorden!
En last but not least, in tijden van ziekenhuisaccreditaties, een kritische beschouwing van Guido Demaiter over de set federale kwaliteitsindicatoren op vlak van ziekenhuishygiëne! Ongeacht het referentiekader waarvoor wordt gekozen, JCI (USA) , ACI of NIAZ-Qmentum (Nl/Canada), niemand betwist het bijzonder belang van infectiepreventie, waarbij handhygiëne, om maar één voorbeeld te noemen, als een vereiste organisatorische praktijk naar voor wordt geschoven. Zijn die indicatoren overbodig of nutteloos?
Hiermee is alvast een steen in de kikkerpoel geworpen!
Inhoudstafel
-
Origineel artikel
Preventie en surveillance van aspergillose bij hematologische patiënten in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA)
Frank Van Laer Hilde Jansens Karin Bal Steven Van EesterHet UZA heeft de voorbije jaren verschillende van haar verpleegafdelingen gerenoveerd. In 2000 kwam de afdeling hematologie aan de beurt.
Lees -
Lezingen
Voor u gelezen
Richardson M, Rautemaa-Richardson R. Exposure to Aspergillus in Home and Healthcare Facilities’ Water Environments: Focus on Biofilms. Microorganisms. 2019 Jan 5;7(1). Abstract Aspergillus conida are ubiquitous in the environment, including freshwater, water for bathing, and in drinking water. Vulnerable patients and those suffering from allergic diseases are susceptible to aspergillosis. Avoidance of Aspergillus is of […]
Lees -
Origineel artikel
Kritische reflectie op de set federale kwaliteitsindicatoren ziekenhuishygiëne
Guido DemaiterHet project “kwaliteitsindicatoren voor de ziekenhuishygiëne in acute ziekenhuizen” kreeg eind 2011 vorm in België.
Lees -
Origineel artikel
De verpleegkundige ziekenhuishygiënist- een bedreigde soort?
Yves Velghe Pedro BraekeveldSinds een 2-tal jaar zijn er heel wat projecten lopende met betrekking tot het hertekenen van de klinische- en managementladder binnen de verpleegkunde.
Lees -
Origineel artikel
Uitbraak met vancomycine resistente Enterococcus faecium (VRE) in een eenheid nefrologie
Petra Bosmans, Lieve Blommaert, Nicole Verbraeken, Deborah De Geyter et Ingrid Wybo Karlien François, Lissa Pipeleers Katherine Loens Hanna Masson, Caroline Broucke, Wouter Dhaeze Barbara LegiestEnterokokken zijn commensale bacteriën van de gastro-intestinale tractus van gezonde personen en kunnen ook aanwezig zijn ter hoogte van het voorste gedeelte van de urethra, de vagina, de huid en de oropharynx.
Lees
Nieuwigheden
Wetenschappelijke agenda
- maart 2024
-
28/03
BICS Symposium
- april 2024
-
van 8/04 tot 11/04 || in Edinburgh
The Microbiology Society Annual Conference
-
van 23/04 tot 24/04 || in Birmingham
Infection and Prevention Control (IPC)
-
van 27/04 tot 30/04 || in Barcelona
34th European Congress of Clinical Microbiology and infectious diseases
- mei 2024
-
van 16/05 tot 17/05 || in Louvain-La-Neuve
18ème Rencontre Internationale Francophone des Infirmiers et Infirmières (RIF)