Actualiteit
Al het nieuwsEditoriaal
Béa Jans en Katrien Latour verwoorden het perfect op de homepage van de bewaking van zorginfecties in de instellingen voor langverblijf op de website van het WIV:
«Door de vergrijzing van de bevolking neemt het aantal ouderen met belangrijke zorgbehoeften toe. Wanneer het aanbod aan thuiszorg ontoereikend wordt of verdere verlening van de ziekenhuisverblijfsduur niet meer mogelijk is, dringt opname in een chronische zorginstelling (zoals onder andere een woonzorgcentrum) zich op.
De residenten in deze centra vertonen een verhoogd risico op het verwerven van zorginfecties en kolonisatie met resistente micro-organismen. Deze bewoners zijn immers kwetsbaarder door een leeftijdsgerelateerde achteruitgang van het afweersysteem, onderliggende aandoeningen en/of fysieke beperkingen. Infecties kennen vaak een meer gecompliceerd verloop en antibiotica worden frequent voorgeschreven. Bovendien zijn er ook risicofactoren aanwezig op het niveau van de instelling. Het betreft immers een collectieve leef- en zorggemeenschap waar contactmomenten tussen bewoners en zorgpersoneel frequent zijn.
Sinds enkele jaren worden heel wat inspanningen geleverd om de problematiek van zorginfecties, antibioticagebruik en -resistentie in Belgische chronische zorginstellingen in kaart te brengen.»
Het spreekt dan ook voor zich dat de structurele behoefte inzake preventie en beheersing van zorggerelateerde infecties er net zo belangrijk is als in acute ziekenhuizen, zoals Eddy De Baets terecht opmerkt.
Dit nummer gaat dieper in op twee zeer positieve ervaringen inzake samenwerking tussen de acute zorg en de instellingen voor langverblijf bij de preventie van infecties. Hoewel deze instellingen voor langverblijf reeds heel wat inspanningen hebben geleverd, is het een groot pluspunt om onze ervaring op vlak van handhygiënepromotie met hen te kunnen delen.
Anne Simon
Hoofdartikel
Inhoudstafel
-
Origineel artikel
Het AZ Nikolaas en 9 WZC gaan hand in hand voor een betere infectiepreventie en beheersing in de regio.
Yvon BoriesDe infecties met een collectieve impact vereisen bijzondere aandacht in woonzorgcentra (WZC), in ziekenhuizen, in alle zorgverlenende instanties.
Lees -
Origineel artikel
Studiedag Verpleegkundigen infectiebeheersing 14 maart 2016 – 42ste Week van de verpleegkundigen en vroedvrouwen
Katrien Vanderwee Sara DepotterDe studiedag verpleegkundigen infectiebeheersing focuste tijdens de 42ste week van verpleegkundigen en vroedvrouwen op veranderingsmanagement in de preventie van zorginfecties.
Lees -
Origineel artikel
Prevalentie van asymptomatisch dragerschap van Clostridium difficile bij bewoners van Woon- en Zorgcentra aan de Oostkust van België.
Trouvé S. Sleeckx J. Van Broeck M. DelmeeClostridium difficile is een Gram-positieve anaërobe sporulerende bacil die voor het eerst werd beschreven in 1935 als deel van de intestinale flora van pasgeborenen
Lees -
Lezingen
Voor u gelezen
L. R. Peterson, S. Boehm, J. L. Beaumont, P. A. Patel, D. M. Schora, K. E. Peterson, D. Burdsall, C. Hines, M. Fausone, A. Robicsek, B. A. Smith Reduction of methicillin-resistant Staphylococcus aureus infection in long-term care is possible while maintaining patient socialization : a prospective randomized clinical trial American Journal of Infection Control, pp1600-1627, […]
Lees -
HOOFDARTIKEL
Federaal pilootproject “Bestrijding van zorginfecties in de RVT’s en ROB’s”: Ervaringen en uitdagingen
Eddy De Baets, RN Koen Verhofstadt, MD Anne-Marie Van den Abeele, MDDat de Belgische bevolking vergrijst, is geen nieuws. Tegen 2030 zal het aandeel van de 65-plussers in de totale bevolking bijna 25 % bedragen
Lees -
Origineel artikel
Joint venture infectiepreventie tussen een regionaal ziekenhuis en woon- en zorgcentrum in het Houtland
Blomme Veronique (auteur) Dr. Karel Pattyn (co-auteur)Met de opmars van steeds meer multiresistente en virulente kiemen en ongekende dragerschappen, werd op vraag van de CRA…
Lees -
Vacatures
Vacatures
vacatures-CHU-2017
Lees
Nieuwigheden
Wetenschappelijke agenda
- maart 2024
-
28/03
BICS Symposium
- april 2024
-
van 8/04 tot 11/04 || in Edinburgh
The Microbiology Society Annual Conference
-
van 23/04 tot 24/04 || in Birmingham
Infection and Prevention Control (IPC)
-
van 27/04 tot 30/04 || in Barcelona
34th European Congress of Clinical Microbiology and infectious diseases
- mei 2024
-
van 16/05 tot 17/05 || in Louvain-La-Neuve
18ème Rencontre Internationale Francophone des Infirmiers et Infirmières (RIF)