Actualiteit
Al het nieuwsEditoriaal
Een studie van het team ziekenhuishygiëne van het UZA om tijdens de zevende campagne algemeen in te voeren?
Nooit hebben we de impact gemeten van de acties naar patiënten toe, die we in het kader van de nationale campagnes voor het promoten van handhygiëne hebben gevoerd, ook al waren we er dankzij het werk van Marianne Mc Guckin van overtuigd dat dit een van de pistes was die we moesten bewandelen.
Frank Van Laer en het team ziekenhuishygiëne van het UZA hebben dit wel gedaan aan de hand van een vragenlijst en persoonlijk vind ik de resultaten eerder hoopgevend.
Volgens de helft van de respondenten moet de patiënt nauwer worden betrokken bij het verbeteren van de handhygiëne. Toch blijven de meeste van die patiënten het er moeilijk mee hebben zorgverleners daarover aan te spreken.
We moeten dus niet enkel de houding van de zorgverleners rond veiligheid verbeteren maar ook die van de patiënten. Zij moeten daarom alle nodige informatie krijgen. Zo beseffen ze welke risico’s ze lopen indien de handhygiëne in het kader van hun verzorging niet correct wordt nageleefd.
Het overbrengen van die informatie en de middelen die daarvoor worden gebruikt blijven een pijnpunt. Bovendien komt de boodschap niet altijd duidelijk over.
Bij de voorbereiding van de zevende campagne wordt dit een aandachtspunt voor de werkgroep, die bovendien blijk zal moeten geven van heel wat verbeelding.
We moeten dus werk maken van een diversifiëring van zowel de communicatiemiddelen als van de boodschappen!
Daarvoor rekenen we op uw hulp! Tijdens de vorige campagnes konden we vaststellen dat de meeste instellingen een duidelijk beeld hebben van hun patiënten, dat ze intussen over het nodige materiaal beschikken en dat ook hebben aangepast.
Uiteraard kunt u via de websites www.vousetesendebonnesmains.be/nl en www.handhygienedesmains.be uw ervaringen uitwisselen.
Heeft u ideetjes of zelf initiatieven genomen die volgens u een positieve impact hadden, laat het ons dan weten. We kunnen ze op de websites zetten waardoor ook andere deelnemende instellingen er gebruik kunnen van maken.
In naam van de werkgroep, die na al die campagnes nog even enthousiast is, wens ik u allen te bedanken voor uw inzet. Tijdens de campagnes leggen we een zelden geziene energie aan de dag en tal van andere landen benijden onze volharding en vooral onze resultaten.
Bedankt dat u er zo massaal van overtuigd bent dat we de dingen echt in beweging kunnen zetten!
Anne Simon
Hoofdartikel
Inhoudstafel
-
HOOFDARTIKEL
Patiënt empowerment. Is de patiënt er klaar voor?
F. Van Laer D. Verhelst H. Jansens E. GoovaertsEmpowerment van de patiënt is de laatste jaren een belangrijke topic geworden in de gezondheidszorg. Het doel is om de patiënt zodanig te kwalificeren dat hij een echte partner wordt van het zorgbeleid, de zorgprocessen en de zorgmodaliteiten.
Lees -
Efficiëntie van een gerichte strategie tijdens de sensibilisatiecampagne handhygiëne (1)
M. VereyckenJaarlijks zijn er in België meer dan 125 500 patiënten die tijdens hun verblijf in het ziekenhuis geconfronteerd worden met een nosocomiale infectie met een mortaliteit van 2 625 patiënten.
Lees -
ORIGINEEL ARTIKEL
Accreditatie – NIAZ (1)
Prof. dr. I. Leroux-RoelsVanuit een streven naar het voortdurend verbeteren van zorgprocessen en –resultaten laten steeds meer ziekenhuizen zich evalueren door externe, onafhankelijke organen om te bepalen of de instelling voldoet aan een aantal vooraf vastgelegde minimale kwaliteitseisen, standards of normen genoemd.
Lees -
ORIGINEEL ARTIKEL
Accreditatie – JCI (1)
Prof. dr. A. Schuermans[1] Referaat, Week van de Verpleegkunde NVKVV, Studiedag Ziekenhuishygiëne, 24/03/2014, Oostende 1-Inleiding Een accreditatie heeft als doel het extern aftoetsen van de compliantie van het ziekenhuis aan gepubliceerde wel omschreven standaarden of normen, met als finaliteit het stimuleren van een continue verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. Op deze manier wordt nagegaan of er […]
Lees -
LEZINGEN
VOOR U GELEZEN
VOOR U GELEZEN
Doelstelling: Dit document geeft een beknopt overzicht van de praktische aanbevelingen inzake handhygiëne, actualiseert aanbevelingen met de meest recente wetenschappelijke bewijzen en gaat dieper in op onderwerpen die verduidelijking of grondiger onderzoek vergen.Lees -
VACATURES
VACATURES
Lees
Nieuwigheden
Wetenschappelijke agenda
- oktober 2024
-
van 16/10 tot 20/10 || in Los Angeles
SHEA ID week. A joint meeting of IDSA, SHEA, HIVMA, PIDS and SIDP
- november 2024
-
van 20/11 tot 22/11 || in Liverpool
Healthcare infection society