Editoriaal

Noso-info 2019 sluit af met een nummer vol actuele thema’s: oordeel vooral zelf!

Een artikel op de voorpagina ligt me bijzonder nauw aan het hart, van de hand van iemand met wie ik al sinds mensenheugenis bevriend ben. Dr. Pierre Parneix was 6 jaar lang voorzitter van SF2H, de Franse Vereniging voor ziekenhuishygiëne, veel tijd om er nog hobby’s op na te houden had hij dus niet. Nu hij aan het einde van zijn mandaat is gekomen, heb ik hem gevraagd een artikel te schrijven over fake news, een thema dat hij koestert en tegelijk heftig bestrijdt! Dat soort foute informatie, dat zich in onze ultradigitale wereld steeds sneller en verder verspreidt. We hebben er allemaal ervaring mee als het over griepvaccinatie gaat en weten dan ook hoe moeilijk die informatie te weerleggen en achteraf bij te sturen is.

Zoals Pierre in zijn artikel schreef, is Frankrijk op dat gebied wereldkampioen. Daar worden HAO’s (hydro-alcoholische handontsmettingsmiddelen) het vaakst «aangevallen» en zoals bekend, is het ook het land waar ze het moeilijkst voet aan de grond kregen.
Ik herinner me nog een congres van de toenmalige SFHH aan het begin van de jaren 2000, waar deze handontsmettingstechniek systematisch ter discussie werd gesteld. Pierre wijst erop dat de bevolkingsgroepen in ons beider landen nogal gelijklopende kenmerken vertonen, we kunnen ons dus best voorbereiden om te reageren op de «bad buzz» rond handontsmetting met HAO!

Een nieuwe rubriek:
Antwoord op een vraag van een lezer door een expert ter zake.

In België bestaat er geen discussieforum over infectiebestrijding, wat overigens een zeer tijdrovend communicatiemiddel is voor de beheerder ervan en dat bij gebrek aan een beheerder, al snel uit de hand kan lopen. Daarom vonden we het wel een goed idee om u de mogelijkheid te geven vragen te stellen waarvan de antwoorden voor velen interessant kunnen zijn, om op die manier een aantal van onze gemeenschappelijke bekommernissen samen aan te pakken.

In dit nummer doen we alvast een eerste poging. Stel dus gerust uw vragen, geef ons uw mening over het idee en doe vooral suggesties om de werking van deze rubriek te verbeteren. Het nieuwsbrief Noso-info is van ons allemaal, het moet dan ook zijn rol als informatiebulletin ten volle vervullen. 

In naam van het redactiecomité maak ik graag gebruik van dit laatste nummer van de jaren 2010, om alle auteurs te bedanken die de afgelopen tien jaar een bijdrage hebben geleverd aan Noso-info. Ik wens jullie graag een inspirerend en sereen 2020, met veel familiaal geluk en tal van nieuwe professionele uitdagingen.

Hoofdartikel

«Fake news» en handhygiëne: een niet te onderschatten fenomeen

Pierre Parneix
Niemand kijkt tegenwoordig nog op van «fake news» in een ultradigitale wereld (...)
Lees

Nieuwigheden

Wetenschappelijke agenda

 • juni 2020
 • van 3/06 tot 5/06 || in Nantes
  31th Nationaal Congres SF2H / OVERGEBRACHT tot 9-10-11 juni 2021
 • van 10/06 tot 12/06 || in Phoenix
  VERNIETIGING : Association for professionals in Infection Control and Epidemiology
 • van 17/06 tot 19/06 || in Athens
  6th World Congress on Vascular Access : Programma online op 17 en 18 juni OVERGEBRACHT in april 2021
 • november 2020
 • van 8/11 tot 10/11 || in Edinbrough
  FIS/HIS International
Bekijk de volgende evenementen

Schrijf ook een artikel !

Vacatures

Onze partners

Flux RSS

Subscribe

REDACTIE

Ontdek de andere online nummers van het tijdschrift

Het volledige archief

Ontdek onze speciale dossiers

Uitwisseling van ervaringen