Editoriaal

Nogmaals een nummer volledig in het teken van de griep!

Hoewel sommige ziekenhuizen een meer dan behoorlijke griepvaccinatiegraad onder gezondheidswerkers halen, ligt dit cijfer in de overgrote meerderheid van de zorginstellingen nog ver onder de verwachtingen.

In hun laatste aanbevelingen (Advies 9531, Vaccinatie tegen seizoensgebonden griep. Winterseizoen 2019-2020) behouden de experts van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) overeenkomstig de recente literatuur en de verslagen van internationale organisaties (ECDC, 2008-2016 ; WHO, 2016), het gezondheidspersoneel als risicocategorie (groep 2), net als de personen met een risico op complicaties (groep 1) en de personen die onder hetzelfde dak wonen als die uit groep 1 (groep 3).

Zorgverleners ervan overtuigen zich te laten vaccineren is helaas een eeuwig herbeginnen. Gelet op de kenmerken van het virus en het in omloop zijn van verschillende stammen, moeten we ons immers elk jaar opnieuw laten vaccineren.

In 2016 werd op initiatief van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid een onderzoek gevoerd om te achterhalen wat de struikelblokken maar vooral de succesfactoren waren voor griepvaccinatie. Het doel van deze studie is de ontwikkeling van de juiste sensibiliseringinstrumenten om tegen 2020 een vaccinatiegraad van 80% in deze risicogroep te bereiken.

Ook al weten gezondheidswerkers dat ze door zich te laten vaccineren de overdracht van het griepvirus op patiënten kunnen verminderen en dat studies hebben aangetoond dat deze vaccinatie de mortaliteit ongeacht de oorzaak, in zowel verzorgingstehuizen als in de acute zorg vermindert, toch laat slechts 50% van de zorgverleners zich in Vlaanderen vaccineren.

Een aantal conclusies van deze grootschalige studie waren de volgende:

80% van de respondenten is op de hoogte van het bestaan van de aanbevelingen van de HGR, maar slechts 40% kent er de inhoud van. In ziekenhuizen zijn de artsen het best geïnformeerd. In totaal wordt 10% van de respondenten beïnvloed door de campagnes van het Vlaamse Gewest.

Wat de redenen om zich te laten vaccineren betreft, doet 26% dit om zichzelf persoonlijk te beschermen en 28% om patiënten te beschermen.

Bij de redenen om zich niet te laten vaccineren valt op dat een meerderheid van de zorgverleners niet overtuigd is van de effectiviteit van het vaccin.

Al even opvallend is dat bij de verpleegkundigen, de vroedvrouwen het minst overtuigd zijn van het nut van het vaccin.

Weinig verrassend staat het personeel van de pediatrische diensten over het algemeen positiever tegenover het vaccin dan dat op andere diensten.

De volledige resultaten van dit grootschalige onderzoek vind je via volgende link:
https://www.vaxinfopro.be/spip.php?article2003&lang=nl

Een studie bij de gezondheidswerkers.

In dit nummer publiceren we drie ervaringen in ziekenhuizen, één Nederlandstalige en twee Franstalige. Naast de enquête van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid zullen die ervaringen hopelijk een bron van inspiratie zijn voor het organiseren van bewustmakingscampagnes in jullie instellingen.

Hoofdartikel

Griepvaccinatiecampagne “Bescherm Yvette”: aanpak in het OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove.

Tina De Beer - Jan Bellon - Lien Cattoir - Kim Rottiers - Katia Verhamme - An Willemse - Kristien Van Vaerenbergh
Seizoensgriep is een besmettelijke acute virale infectie die veroorzaakt wordt door  influenzavirussen typ...
Lees

Nieuwigheden

Wetenschappelijke agenda

 • juni 2020
 • van 3/06 tot 5/06 || in Nantes
  31th Nationaal Congres SF2H / OVERGEBRACHT tot 9-10-11 juni 2021
 • van 10/06 tot 12/06 || in Phoenix
  VERNIETIGING : Association for professionals in Infection Control and Epidemiology
 • van 17/06 tot 19/06 || in Athens
  6th World Congress on Vascular Access : Programma online op 17 en 18 juni OVERGEBRACHT in april 2021
 • november 2020
 • van 8/11 tot 10/11 || in Edinbrough
  FIS/HIS International
Bekijk de volgende evenementen

Schrijf ook een artikel !

Vacatures

Onze partners

Flux RSS

Subscribe

REDACTIE

Ontdek de andere online nummers van het tijdschrift

Het volledige archief

Ontdek onze speciale dossiers

Uitwisseling van ervaringen