Editoriaal

2020, een getal niet veel anders dan alle andere … maar intussen weten we wel beter …

Het is geen priemgetal en evenmin een perfect getal maar dat hadden we al snel begrepen!

Wie had kunnen denken dat we het jaar 2020 op die manier zouden inzetten …

De hele wereld stond op zijn kop maar blijkbaar geldt dit nog meer voor de deskundigen infectiepreventie en -controle. We zaten allen in hetzelfde sukkelstraatje en zitten er momenteel nog altijd in.

Dit coronavirus heeft ons aan alles doen twijfelen! We moesten zo vaak onze aanbevelingen bijsturen dat we soms vergaten wat we de dag ervoor hadden gezegd. Hoeveel versies voor elke procedure? Op een bepaald moment zijn we gestopt met tellen. Tussen de tekorten aan allerlei materiaal (maskers, schorten, HAO, oppervlaktedesinfectiemiddel, brillen, gezichtsschermen, wattenstaafjes, diagnostische tests en en ook medicijnen), internationale en nationale aanbevelingen die zich aan de evolutie van de epidemie aanpasten, maar vooral het gebrek aan materiaal en tests, moesten we constant onze meest fundamentele overtuigingen in vraag stellen. Wanneer ik bedenk dat we ooit schreven dat we een masker de hele duur van een shift konden dragen en we het niet tussen elke patiënt in hoefden te wisselen … Jawel, dit komt van deskundigen van de HGR, terwijl die HGR altijd als regel had vooropgesteld dat we evidence-based moesten aanbevelen wat het beste is voor de bescherming van de patiënten en de zorgverleners! 

De teams op het terrein konden hun oren niet geloven en hadden vaak de indruk dat we hun leven op het spel zetten. «Ja maar, vroeger zei je toch dat … «. Dat klopt, in een niet eens zo ver verleden zeiden we dit. Voor moordenaars hebben ze ons soms uitgescholden.

Onze enige overtuiging die nooit in vraag is gesteld is uiteraard … handhygiëne. Een gratis promotiecampagne waarbij de media, onophoudelijk, verschillende keren per dag, tot zelf in het weekend toe, het werk in onze plaats hebben gedaan! Zelf van de eerste minister en de ministers bevoegd voor volksgezondheid kregen we steun, nooit eerder is dit vertoond!

Het ergste hebben we gehad, niemand weet wat er ons in de toekomst nog te wachten staat maar we moeten en zullen klaar zijn als de tweede golf eraan komt.

Voor de periode waar we nu onmiddellijk voor staan zullen we blijk moeten geven van heel wat creativiteit. Ook nu weer zullen we te maken krijgen met tal van onbekende situaties. De versoepeling van de maatregelen, de hervatting van de medische activiteit. 

Het beheer van binnenkomende patiënten en consultaties, risicohandelingen, bezoekers, begeleiders, de plaats van de snelle diagnosetests, de komst van de serologische tests, tal van vragen waarop we ook nu weer de beste antwoorden moeten proberen te vinden.

Draag zorg voor jezelf, je gezin, je vrienden, je collega’s en onze patiënten!

Anne Simon

Hoofdartikel

Maskers, welke wanneer en hoe? Een update.

Frank Van Laer
Chirurgische maskers (ook wel aangeduid als “medische gelaatsmaskers” of “medical face masks”) zijn medische hulpmiddelen...
Lees

Nieuwigheden

Wetenschappelijke agenda

 • juni 2020
 • van 3/06 tot 5/06 || in Nantes
  31th Nationaal Congres SF2H / OVERGEBRACHT tot 9-10-11 juni 2021
 • van 10/06 tot 12/06 || in Phoenix
  VERNIETIGING : Association for professionals in Infection Control and Epidemiology
 • van 17/06 tot 19/06 || in Athens
  6th World Congress on Vascular Access : Programma online op 17 en 18 juni OVERGEBRACHT in april 2021
 • november 2020
 • van 8/11 tot 10/11 || in Edinbrough
  FIS/HIS International
Bekijk de volgende evenementen

Schrijf ook een artikel !

Vacatures

Onze partners

Flux RSS

Subscribe

REDACTIE

Ontdek de andere online nummers van het tijdschrift

Het volledige archief

Ontdek onze speciale dossiers

Uitwisseling van ervaringen