Editoriaal

En ik die naïeverwijze dacht het editoriaal te mogen openen met «SARS-CoV-2 alias Covid-19, niet meer dan een nare herinnering», niet dus. Op deze 18de augustus te Brussel moet ik beginnen met «SARS-CoV-2, terug van nooit helemaal weggeweest».

En jawel, we zouden het zo graag over iets anders hebben, en jawel, Covid-19, we hebben er genoeg van. We zullen dus een poging doen om je gedachten te verzetten!

Tijdens deze crisis is het redactiecomité van Noso-info bijzonder creatief geweest. Zoals je zult vaststellen lanceren we in dit tweede nummer van 2020, drie nieuwe rubrieken.

Dit nieuwe coronavirus (nog één keer, dan zwijgen we erover!), die een nooit geziene crisis heeft veroorzaakt, is de kans om het woord aan de lezer te geven. Voortaan kan die via Noso-info zijn of haar ervaringen delen en waarom niet, ook wel eens zijn of haar stem verheffen. Dat is af en toe nodig en kan ook deugd doen. Deze rubriek heet «De stem van de lezers». Net zoals voor elke andere publicatie in dit blad, zijn enkel de auteurs verantwoordelijk voor de inhoud van hun artikel. Als je dus iets kwijt wil, laat het gerust weten via deze rubriek, daarvoor dient ze!

De tweede nieuwigheid komt van Youri Glupczynski, die zijn comeback maakt in het redactiecomité, waarvan hij jarenlang voorzitter is geweest. De rubriek «Een artikel onder de loep» is een interessante oefening rond een positieve en constructieve kritiek over een experiment of een origineel artikel, dat wordt belicht rekening houdend met literatuurgegevens en de lokale context. Zo was er het experiment van het UZA over de impact van het gebruik van met een ontsmettingsmiddel geïmpregneerde washandjes op de incidentie van MDRO en CLABSI bij patiënten op de intensieve zorgenafdeling, dat hier kritisch is doorgelicht.

De laatste nieuwe rubriek is «Gebeurtenissen uit verre contreien». Onze campagnes voor het bevorderen van de handhygiëne volgens het model van de WGO krijgen intussen navolging. In deze rubriek deelt Carine Yehouenou, arts-microbiologe, haar ervaring in Benin. Haar studie over de reflexen op vlak van handhygiëne in zes ziekenhuizen in Benin is slechts een onderdeeltje van een veel ambitieuzer project dat ze deelt met andere doctoraatstudenten en dat luistert naar de naam MUSTPIC (MUlti-disciplinary Strategy for Prevention and Infection Control in Benin). Dit project kan rekenen op financiële steun van de  Académie de la Recherche pour l’Enseignement Supérieur (ARES). En we zijn vast van plan bij de auteurs te polsen hoe ver het met hun werkzaamheden staat. 

We wensen je nog een fijne nazomer en veel leesplezier

Anne Simon

Hoofdartikel

Eenmalig te gebruiken chloorhexidine-geïmpregneerde washandjes. Impact op MDRO en CLABSI bij patiënten op de intensieve zorgenafdeling van het UZA.

Frank Van Laer, Elise Van Cauwenberg, Hilde Jansens
Sinds 2009 wordt in het UZA ziekenhuisbreed het verzorgend wassen (vroeger ook wel “wassen zonder water” genoemd) bij bedlegerige patiënten toege...
Lees

Nieuwigheden

Wetenschappelijke agenda

 • juni 2020
 • van 3/06 tot 5/06 || in Nantes
  31th Nationaal Congres SF2H / OVERGEBRACHT tot 9-10-11 juni 2021
 • van 10/06 tot 12/06 || in Phoenix
  VERNIETIGING : Association for professionals in Infection Control and Epidemiology
 • van 17/06 tot 19/06 || in Athens
  6th World Congress on Vascular Access : Programma online op 17 en 18 juni OVERGEBRACHT in april 2021
 • november 2020
 • van 8/11 tot 10/11 || in Edinbrough
  FIS/HIS International
Bekijk de volgende evenementen

Schrijf ook een artikel !

Vacatures

Onze partners

Flux RSS

Subscribe

REDACTIE

Ontdek de andere online nummers van het tijdschrift

Het volledige archief

Ontdek onze speciale dossiers

Uitwisseling van ervaringen